• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Kuinka nopean netin tarvitsen puhelimeen?

10 huhtikuun, 2020

Kuinka nopean netin tarvitsen puhelimeen?

Puhelinliittymiä löytyy operaattorien tarjonnasta joka lähtöön, ja hinnat vaihtelevat liittymän ominaisuuksien mukaan. Yksi suurimmista hintaan vaikuttavista tekijöistä liittymässä on nettiyhteyden nopeus. Nettiyhteyden maksiminopeus vaihtelee 4G-liittymissä välillä 1-200mbit/s, ja 5G-liittymissä luvataan jopa 1000mbit/s latausnopeuksia. Kun vaihteluväli liittymien välillä on näin suuri, herää tietenkin kysymys: millainen nettiliittymä kannattaa hankkia?

Teoreettinen maksimi ei yleensä vastaa todellisuutta

Ensimmäisenä on syytä tiedostaa, ettei operaattorien lupaamat liittymien maksiminopeudet monesti vastaa todellisessa käytössä saavutettavia nopeuksia. Nettiyhteyden todellinen nopeus riippuu pitkälti siitä, missä laitetta käytetään. Syrjäseuduilla tukiasemia on monesti harvemmassa, joka näkyy hitaampana netin nopeutena. Artikkelin kirjoittajan suorittamassa pistokokeessa Helsingin keskustassa Elisan 100mbit/s liittymän todellinen latausnopeus oli 98,9mbit/s. Optimiolosuhteissa siis päästään todella lähelle luvattuja nopeuksia. Syrjäseuduilla ja ruuhkaisina aikoina nopeudet ovat kuitenkin merkittävästi hitaammat: Elisa ilmoittaakin 150m liittymälleen todellisen nopeuden vaihteluvälin olevan haarukassa 5-150mbit/s. Myös Ylen artikkelin mukaan 4G-verkon todellinen maksiminopeus on harvoin sitä, mitä operaattori lupaa. Keskimäärin 4G-yhteydet ovat myös hidastuneet viime vuosina.

Millainen liittymä kannattaa hankkia?

Tällä hetkellä puhelinliittymien netin nopeudet ovat yleensä jossain näistä ryhmistä: 1mbit/s, 10mbit/s tai 100-200mbit/s. Tutkimuksemme mukaan nämä nettiyhteydet riittävät yleensä seuraaviin tarpeisiin:

1mbit/s: Sähköpostin ja uutisten lukeminen, Whatsappin käyttö

10mbit/s: Musiikin (esim. Spotify) striimaus, äänikirjojen ja podcastien kuuntelu, videoiden katselu

100-200mbit/s: 4K-videoiden ja suoratoistopalvelujen striimaus, netin jakaminen televisioon ja tietokoneelle (esim. pelaamista ja Netflixin katselua varten)

5G-liittymät – 300-1000mbit/s: Pelaaminen, jossa nettiyhteyden nopeus on erityisen tärkeää (jos et tiedä onko se erityisen tärkeää, et luultavasti tarvitse 5G-liittymää)

Yleensä 4G-yhteydet toimivat yli 100mbit/s todellisella nopeudella vain harvoin ja optimiolosuhteissa, joten useimmiten tämän nopeammasta netistä ei kannata maksaa. 100mbit/s netti riittää jo yhden ihmisen tarpeisiin useimmilla ihmisillä: artikkelin kirjoittajalla on käytössään puhelimesta jaettu 100mbit/s nettiyhteys, jota käytetään sekä tietokoneella että televisiossa Netflixin suoratoistoon 4K-kuvanlaadulla. 100mbit/s liittymä siis riittää lähes mihin tahansa tavallisen käyttäjän tarpeisiin, ja monille meistä riittää pelkän puhelimen netiksi helposti 10mbit/s nopeudella varustettu liittymä.

Artikkelit

Oletko koukussa Instagramiin?

Oletko koukussa Instagramiin?

5 vinkkiä ruutuajan vähentämiseen

5 vinkkiä ruutuajan vähentämiseen

Telia Rajaton Puhe 150M – Erikoistarjous!