10 huhtikuun, 2020

Oletko koukussa Instagramiin?

Instagramin selaamisesta on tullut monille uusi riippuvuus. Kauniiden kuvien ja kavereiden kuulumisten selaaminen arjen keskellä on todella addiktoivaa. Uusia kuvia tulee lisää koko ajan, ja Instagramia on selattava usein pysyäkseen perillä mitä ja missä kaverit ja julkkikset milloinkin tekevät. Instagramin selaamiseen saakin kulutettua helposti yllättävän paljon aikaa, eikä ihme; Instan selaaminen kun on varsin koukuttavaa puuhaa.

Mutta miksi vähentäisin Instan käyttöä?

Vaikka instan käyttö voi tuntua välillä hyvinkin tarpeelliselta (tai lähes pakolliselta osalta päivää), on se suurimmaksi osaksi kuitenkin massiivista ajanhukkaa. Instagramin (ja muidenkin sosiaalisten medioiden) kikkana on nimenomaan saada se tuntumaan hyödylliseltä, jotta ihmiset viettäisivät mahdollisimman paljon aikaa näissä kanavissa. Tämä on kuitenkin pitkälti harhaa; mieti tarkkaan, mitä oikeasti hyödyt Instagramin käytöstä ja voisitko käyttää tämän ajan järkevämmin. Eikö olisi hauskempaa elää omaa elämää kuin katsella muiden elämää Instagramissa?

Instagramissa on tietenkin myös hyviä puolia; se lähentää kavereita sellaisinakin aikoina, kun et pääse näkemään heitä livenä. On mukavaa pysyä kärryillä kavereiden kuulumisista, vaikka he olisivat esimerkiksi muuttaneet jo toiselle paikkakunnalle. Koukuttava palvelu saa kuitenkin monesti käyttäjänsä kuluttamaan turhankin paljon aikaa kuvien katseluun, eikä feedin jatkuva päivittäminen enää välttämättä anna käyttäjälleen mitään uutta.

Kun epäilet käyttäväsi liikaa aikaa Instagramissa

Jos epäilee käyttävänsä turhan paljon aikaa Instan parissa, on ensimmäisenä hyvä tarkastaa, kuinka paljon aikaa tällä hetkellä todellisuudessa kuluu sovelluksen selaamiseen. Tämä onkin varsin yksinkertaista: voit katso Instagramin asetuksista löytyvistä tilastoista, paljonko olet käyttänyt sovelluksen parissa aikaa viimeisen viikon aikana. Näin ymmärrät paremmin, kuinka suuresta ongelmasta todellisuudessa on kyse.

Hardcore-versio Instagramin käytön vähentämiseen on poistaa tili kokonaan. Jos tiliä ei ole, ei tietenkään aikaa kulu Instan selaamiseen (ja kuvien ottamiseen). Harvalle tämä on kuitenkaan vaihtoehto.

Astetta kevyempi versio on poistaa sovellus puhelimesta. Monille addiktoituneille voi tehdä hyvää poistaa sovellus alkuun esimerkiksi muutaman päivän ajaksi tai esimerkiksi viikoksi. Jo muutaman päivän totaalitauko Instagramista voi viedä pahimman tarpeen selailuun yllättävän pitkäksi aikaa.

Mikäli ei kuitenkaan ole tarvetta rajuille toimenpiteille, on itsekuria omaaville henkilöille olemassa vieläkin kevyempi ratkaisu: päätös siitä, paljonko sovelluksen käyttöön kuluttaa päivässä aikaa. Voit esim. päättää käyttäväsi Instagramia maksimissaan puoli tuntia päivässä. Instagramin asetuksista voit laittaa itsellesi muistutuksen, joka muistuttaa sinua, kun päivittäinen aikarajasi tulee täyteen.

Artikkelit

Kuinka nopean netin tarvitsen puhelimeen?

Kuinka nopean netin tarvitsen puhelimeen?

5 vinkkiä ruutuajan vähentämiseen

5 vinkkiä ruutuajan vähentämiseen

Telia Rajaton Puhe 150M – Erikoistarjous!